har eran häst haft kolik ?

Kolik.

Kolik är ett samlingsnamn för smärtsamma åkommor i bukhålan. Orsakerna kan variera. Vanligast är förstoppning i grovtarmen p.g.a. tvära foderbyten eller dåligt foder. Andra orsaker är t.ex. skador på tarmen, som lett till sämre tarmrörelser (peristaltik). Detta kan bero på missade avmaskningar, tarminstjälpning, gas-kolik, missbildningar i tarmen, tarmomvridning, bråck, tumörer, livmoderomvridning, magsäcksutvidgning och t.o.m. tandfel.

Att finna rätt orsak kan vara svårt. Förebygg därför problemen genom att utfodra med kvalitetsmässigt bra foder. Kontrollera hästens tänder med jämna mellanrum och avmaska regelbundet.

Förvara aldrig kraftfoder inne i stallet – om hästen kommer loss, kan det innebära stora risker, om den äter för mycket!

SYMTOM

Hästen slutar äta och blir alltifrån måttligt till kraftigt slö omväxlande med oro, som kan vara våldsam. Hästen lägger sig och rullar runt. Vid riktigt svåra buksmärtor kan hästen rulla sig, så att den slår sönder sig. Reaktionen står i relation till smärtan.

Andra tecken är hög puls och kraftig svettning. I lindriga fall står hästen upp, men den tittar mot flankerna och skrapar med hovarna.

KONTAKTA VETERINÄREN

Omedelbart vid alla koliksymtom!

ALMÄNNA RÅD

Det är viktigt att en kolikdrabbad häst får snabb hjälp! Lindrig kolik, kan släppa, när hästen motioneras lätt. Låt inte en kolikdrabbad häst springa – bara motionera i lugn takt. Notera om den får avföring och kan få ut ev. gaser. Motionera hästen i omgångar.

Ta bort allt foder, men strö boxen/spiltan rikligt, så att hästen kan rulla mjukt.

Var försiktig när du går in till en kolikhäst! Av smärta kan den slå vilt omkring sig!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0