det är så kul med häst fakta ! :D
Att klippa hästen.
Hästar som utför dagligt arbete som den blir svettig av skall alltid ha en kort hårrem. En lång hårrem tar lång tid att torka och det föreligger hälsorisker för hästen i form av förkylning och muskelbesvär. Långhåriga hästar står dessutom och "ångar" i stallet länge efter arbetspasset. Med en kort hårrem hinner hästen torka medans den fortfarande är relativt varm. Det är också mycket mindre arbetsamt att hålla en kort hårrem ren och torr.
För att förhindra att hästen utvecklar en kraftig vinterfäll kan man börja lägga på den täcken redan i september. Men annars kan hästen klippas. Hur mycket hästen skall klippas beror på vilket arbete den utför och hur svettig den blir under arbetet.
Klippningen skall utföras i oktober-november då vinterfällen ännu inte har hunnit växa sig riktigt lång och tjock, och för att hästen skall hinna vänja sig vid sin korta hårrem tills en värsta kylan sätter in. Vid behov kan hårremmen putsas till igen i december-januari, men aldrig senare än i början på februari för att inte störa utväxten av sommarpälsen.
När hästen blivit av med sin värmande vinterpäls blir det naturligtvis kallt för den. Lägg på ordentligt med varma täcken både inne i stallet och ute i hagen. Rider du ute skall du använda ländtäcke.
OLIKA SORTERS ;
Det finns många olika sorters klippningar. De vanligaste är: spårklippning, jaktklippning, filtklippning, hunterklippning och helklippning.
SPÅRKLIPPNING;
Spårklippning
Vid spårklippning klipper man bara bort håret på undersidan av halsen och buken. Spårklippning kan räcka om hästen inte arbetas särskilt hårt och den inte svettas särskilt mycket. Om hästen inte är speciellt frusen av sig behöver den inte ha täcke på sig i stallet när man klippt den så här lite.
JAKTKLIPPNING;
Har ingen bild på Jaktklippning för tillfället
Vid jaktklippning klipper man bakom öronen där nackstycket skall ligga, undersidan av halsen och buken samt en remsa runt länden och svansen. Det finns tre varianter på hur högt upp man skall klippa.
FILTKLIPPNING;
Filtklippning
Vid filtklippning klipper man som om det låg en filt över manke, rygg och kors.
HUNTERKLIPPNING;
Hunterklippning
Hunterklippning innebär att allt hår utom där sadeln skall ligga klipps bort. Varför sadelläget lämnas är för att suga åt sig svetten och lindra trycket från sadeln.
Blev ganska mycket text ! Men stå ut :D Man skriver för att lära sig !